Coffe please.


Nu stiu din ce motiv am inceput sa beau cafea.Da,eu.Cam trist..dar trebuie sa recunosc e chiar buna uneori (atunci cand nu e preparata de mine :)) ) .Tinand la sanatatea mea si avand numai reactii gen " :O bei cafea?" sau "Nu bea cafea!"..iata ce am aflat despre ea.
Consumata in cantitati moderate (2-3 cesti pe zi), cafeaua poate avea efecte benefice asupra sanatatii. (Pana acum suna bine.. ^:)^ )

Studii recente au evidentiat actiunea psiho-stimulatoare a cafelei. Se pare ca aceasta imbunatateste timpul de reactie si vigilenta si poate creea buna dispozitie. (he hee..daia ma simt eu asa bine de vro 2 zile? )
Cafeaua stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric precum si tranzitul intestinal, favorizand digestia, de aceea nu este recomandata celor cu afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal.
Despre cafeaUnele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic si cel de colon, acidul colorgenic protejand impotriva diabetului de tip 1 si 2. Consumul de cafea nu influenteaza riscul bolilor coronariene si poate preveni calculii biliari la femei.
Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentratia de glucoza. Un consum de pana la 3 cesti de cafea pe zi se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.

Studiile de specialitate arata ca nivelul mic de cofeina continut intr-o ceasca de cafea imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie, in timp ce cantitati mai mari (2-3 mg/ kg din greutatea corporala) determina o mai buna rezistenta la efort fizic. Prin imbunatatirea performantelor, vigilentei si promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie si anxietate, precum si riscul de suicid.
(Pana acum toate bune si frumoase. Din asta cam rezulta ca emoizii nu beau cafea.Trist.Cafeaua nu e  "tru" )

Contraindicatii- acum i-acum :))
Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.
De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza.
Cafeaua si cancerul
Studiile stiintifice nu au confirmat pana acum ca un consum de cafea pe o perioada indelungata ar putea provoca aparitia cancerului.
Dimpotriva, exista dovezi potrivit carora cafeaua ar avea un efect pozitiv - in functie de doza - asupra cancerului colorectal, posibil datorita reducerii acizilor bilei. (Ei vedeti?)
Cafeaua si sarcina
Consumata cu moderatie, cofeina nu are efecte asupra fertilitatii sau conceptiei si nici asupra ducerii saricinii la termen cu bine. Totusi, femeile insarcinate care beau cafea tind sa devina agitate si nervoase.
In plus, cofeina nu are nici o valoare nutritiva si favorizeaza pierderea calciului, un nutrient deosebit de important pentru o sarcina sanatoasa. Unele studii au aratat ca 300 mg pe zi de cofeina pot creste riscul de pierdere a sarcinii. Prin urmare, pentru a fi sigure ca veti purta sarcina fara incidente deosebite, e bine sa reduceti consumul de cofeina.
Cafeaua vindeca celulita
Kilogramele in plus si celulita sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeia moderna. Ori, cofeina joaca un rol foarte important in combaterea acestor neplacute fenomene. Majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient, iar unele studii arata ca putem slabi consumand cafea, 300-400 de calorii putand fi arse in fiecare zi printr-un consum moderat. (E din ce in ce mai bine :))


Cafeaua si obisnuinta
Exista o diferenta semnificativa intre obisnuinta si dependenta, desi adesea se face confuzie intre cele doua.
Simptomele dependentei fizice includ pofta si nevoia de a creste cantitatile de substanta pentru a satisface aceasta pofta.In cantitati moderate, cofeina nu actioneaza asupra zonelor din creier
legate de dependenta.
Consumul exagerat insa, poate avea efecte negative:
* tulburari la nivelul tubului digestiv cu arsuri si chiar dureri si spasme gastrointestinale;
* palpitatii;
* insomnii;
* neliniste;
* stari depresive;
* tremur si slabiciune musculara.


Cum deja am neliniste,stari depresive ,insomnii,tremur si altele.. nu din cauza cafelei,nu ar trebui sa imi fac probleme. :)). Pot sa'mi savurez cafeaua linistita.






0 pareri:

Trimiteți un comentariu